Asukaspalveluiden Digipäivät

ASPA-DIGI-1795-1200px

Digipäivät ovat sähköisten asiointipalveluiden kehittämisen foorumi. Vantaan asukaspalveluiden henkilöstö kokoontui keskustelemaan toimialan digitalisaation tilanteesta ja sen mahdollisuuksista Vantaan Technopolikseen 2.–3.3.2016.

Ensimmäinen päivä

Ensimmäisen päivän teemana oli johdattaa digipäivien osallistujat digitalisaation maailmaan. Tilaisuuden avasi konserni- ja asukaspalveluiden apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö, jonka jälkeen Piiu Pukkila Digitar Oy:stä kertoi kokemuksiaan palveluiden digitalisoinnista. Hän innostavasti kuvaili Finnmatkojen onnistuneen muutoksen perinteisestä yrityksestä digitaalisen ajan toimijaksi. Tärkeimpinä asioina Piiu korosti sähköisten palvelujen helppokäyttöisyyttä, asiakkaiden aktivoimista palvelujen käyttäjiksi ja rohkeaa otetta omien toimintatapojen uudistamiseen.

Lounaan jälkeen hankepäällikkö Kristiina Ahtiainen kertoi sähköisten palveluiden kehittämisestä Vantaalla. Vahvoja teemoja hankkeen ympärillä ovat mm. asiakaskeskeisyys, palveluiden ketterä kehittäminen yhdessä kuntalaisen kanssa ja toimialan oma tahtotila muutokseen.

Ensimmäinen päivä päätettiin kiertämällä messupisteet, joissa teemoina olivat:
1. Sähköisten palveluiden roadmap ja käyttöliittymä
2. Palvelumuotoilu
3. Sähköisten asiontipalveluiden kehittäminen ja kokemuksia kehittämistyöstä
4. Johtamisen tuki, heken palvelupaketti esittelyssä
5. Mitä voisimme kehittää?

Toinen päivä

Digipäivien toinen päivä aloitettiin sparrauspuheenvuorolla, jonka piti tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko. Hän otti esille ihmisen taipumuksen käpertyä omaan tuttuun ja turvalliseen kuplaansa. Jotta muutos olisi mahdollinen, tarvitaan astumista ulos tästä kuplasta, sillä digitalisaatio on jo täällä ja jokaisen on oltava mukana muutoksessa tavalla tai toisella. Mieltä avartavassa videossa (Top 10 New Future Jobs) esiteltiin tulevaisuuden mahdollisia uusia työtehtäviä ja tämän rinnalla nyt tapahtuvat toimintatapojen uudelleen järjestelyt ovat vasta alkusoittoa sille millaisiksi tulevien sukupolvien työelämä tulee muuttumaan.

Päivä jatkui ryhmätyöskentelyllä teemoina ”parasta palvelua” ja ”ideoista konkretiaan”.  Seinät, lamput ja fläppitaulut täyttyivät post-it-lapuille kirjoitetuista ajatuksista.  Ideointi oli niin innokasta, että  fasilitaattoreilla ehti jo tulla huoli lappujen riittämisestä.

Ryhmätyöskentelyssä vertailtiin erilaisten sähköisten kanavien sopivuutta eri palveluille ja pohdittiin asiakasnäkökulmaa ja kuinka tavoittaa asiakas parhaiten. Ryhmät kertoivat omista positiivisista palvelukokemuksistaan, joissa esille tulivat mm. aitous, yksilöllinen kohtaaminen ja tunne tulleensa kuulluksi. Ryhmissä lisäksi pohdittiin mitä työtehtäviä voisi hoitaa automaation avulla ja mihin tarvitaan asiantuntijaa. Esimerkiksi esimiestyössä olisi paljon työvaiheita, jotka eivät vaadi manuaalista työskentelyä. Villinä heittona kuulimme myös sanan ”strategiarobotti”. Unelmien palvelupolku -teeman ympärille kirjoitettiin tarinoita työttömistä kirvesmiehistä siihen kuinka yhdistyksen tuottaman tapahtuman palvelupolku etenee Vantaa infon kautta.

Viimeisen digipäivän päätteksi lähimmistä kolleegoista muodostetut ryhmät jatkokehittivät yhden omaan toimialaansa liittyvän palvelun digitalisoinnin ja tekivät tästä projektisuunnitelman. Mielenkiintoisena ideana esille nousi mm. pelillinen palveluohjaus työllisyyspalveluille eli miten pelillisyyden keinoin ohjattaisiin työttömät työllisyyspalveluiden pariin. Esille voisi nostaa myös idean, jossa kehitettäisiin interaktiivinen kuntalaisraati edistämään osallisuutta ja vaikuttamista. Näistä idea-aihoista on digipäivien jälkeen hyvä jatkaa työtä ja selventää näkemysta niistä palveluista, jotka otettaisiin sähköisten asiointipalveluiden työjonoon.

ASPA-DIGI-1848-1200px

Hyvä pössis. Positiivinen vire. Piiun energinen esitys.
Hyviä ideoita ja ajatuksia kehittämiseen. Antoisaa.
Katoaako asiakkaan kohtaamisen inhimillisyys?
Integaatioiden toimivuus? Tärkeää asiaa!
Tällaisia päiviä lisää!

Pienin askelin, toisinaan harppauksin kehitetäään uutta huomista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s