Arkkitehtuurisadusta arjen toimivuuteen

DEMO-0487

Arkkitehtuuri-sanasta tulee yleensä mieleen rakennusarkkitehtuuri tai muu rakennetun ympäristön suunnitelma. Sanaa on 1980-luvulla ryhdytty käyttämään ICT-suunnittelu- ja kehittämistyön yhteydessä. Suomessa julkiset organisaatiot on lailla velvoitettu suunnittelemaan kokonaisarkkitehtuurinsa, johon sisältyy toiminnan, siinä käytettyjen tietojen, tietojärjestelmien ja teknologioiden rakenteen kuvaaminen. Organisaatioiden on myös toteutettava suunnitelmien mukaisia palveluita. Tavoitteena tulee olla kaikkien osa-alueiden yhteentoimivuus. 

Arkkitehtuurityön paras apuväline olisi kristallipallo, mutta toimivaa toteutusta odotellessa pyrimme muulla tavalla päättelemään ovatko nämä keisarin uudet vaatteet tosiaankin uutta teknologiaa:

Kansalainen tunnistautuu tietoturvallisesti julkisen hallinnon palveluihin ja omiin tietoihinsa yhden palvelunäkymän ja oman asiointitilin kautta. Toisen puolesta asiointia varten on asiointivaltuutuspalvelu: esimerkiksi ikääntynyt voi sen avulla valtuuttaa oman lapsensa hoitamaan vaikkapa kiinteistöveroasioitaan. Viranomaiset voivat käsitellä asiat nopeammin, koska saavat toisiltaan perustietoa (esimerkiksi henkilötiedot) kansallisen palveluväylän kautta.

Kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelma (KaPA)

Valtiovarainministeriö on lähtenyt kirjoittamaan uuden ajan digitarinaa käynnistämällä kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman. Kansallisella arkkitehtuurilla pyritään yhdessä tekemällä saamaan koko kansan arkea ja yrityselämää hyödyttäviä yhteisiä kustannustehokkaita palveluita. Ketterän tarinan vaiheita ja Suomi.fi-palveluiden kehittymistä voi seurata eSuomesta.

Koska ICT-palvelukokemukset ovat usein melko immateriaalisia, saa niistä parhaan kuvan kokeilemalla. Vantaan KaPA-kokeilut sovitetaan omaan kehittämiseen ja kokonaisarkkitehtuuriin, jotta kokeiluja voisi seurata onnistunut käyttöönotto.

Uusi tunnistautuminen
Jotta kuka tahansa ei voisi käyttää kenen tahansa palveluita, pitää sähköisiin palveluihin tunnistautua. Nykyään käytetään paljon pankkitunnusten tai puhelimen avulla tapahtuvaa Vetuma-tunnistautumista. Kansallinen palveluarkkitehtuuri on avannut uusille toimijoille mahdollisuuden tulla mukaan innovoimaan sujuvampia menetelmiä palveluihin pääsemiseksi. Ehkäpä Vantaankin sähköisiin palveluihin pääsee jonain päivänä kasvo-, iiris- tai sormenjälkitunnisteella tai jollain sellaisella tavalla, jota emme tänään osaa edes kuvitella.

Toisen henkilön valtuuttaminen
Myös asiointivaltuutuspalvelu on ensimmäisten hyödynnettävien palveluiden joukossa sähköisen asioinnin kehittämisessä. Esimerkkinä voisi olla velkaneuvonta, jossa asiakas on joutunut allekirjoittamaan paperisen valtakirjan kaupungin virkamiehen valtuuttamista varten ja uuden palvelun avulla hän voisi tehdä sen samalla, kun lähettää esitietolomakkeen sähköisesti.

Palveluväylä

Palveluväylä on tekninen ”kerros”, jonka kautta tietoja voi välittää tietojärjestelmästä toiseen helpommin. Palveluväylän kautta Vantaan kaupunki pystyy hakemaan vaikkapa väestötietoja reaaliaikaisesti Väestörekisterikeskukselta tai verotietoja Verohallinnolta. Samalla säästetään tulostus-, postitus- ja ihmettelykuluja.

Kaikki julkisen hallinnon palvelut yhteen internet-näkymään
Ehkäpä pääsemme pian kokeilemaan palvelutiedon syöttöä palvelunäkymän taustalla valssaavaan palvelutietovarantoon. Kansallinen palvelutietovaranto sisältää tietoa kaikkien julkisen hallinnon organisaatioiden palveluista. Etuna palvelunäkymästä kansalaiselle on, että hän löytää kaikki julkiset palvelut yhdestä paikasta hakemalla, olipa se sitten valtion vai kunnan tuottamaa. Palkkana palveluiden käyttöönottojumpasta saamme Vantaalla asioivalle entistä toimivamman arjen.

Virpi Mäkinen
Kokonaisarkkitehti
Tietohallinnon palvelukeskus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s