Turvallista netinkäyttöä Vantaa-infossa 

Osana 6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hanketta Myyrmäen Vantaa-infossa kokeillaan uudenlaista yhteistyömallia, jossa kaupungin ulkopuolinen kumppani järjestää tilaisuuksia kuntalaisille. Kokeilussa ensimmäisenä myyrmäkeläinen yrittäjä Tiitus Halonen Tietokonehuolto CDT:stä järjestää kevään aikana kolme seniorikuntalaisille suunnattua infotilaisuutta tietotekniikasta ja turvallisesta netinkäytöstä. 

Ensimmäinen 15.3. järjestetty tilaisuus herätti runsaasti kiinnostusta. Noin 30 tietoturvallisuudesta kiinnostunutta kuulijaa saapui paikalle. Alkuun Tiitus esitti ytimekkään infopaketin turvallisesta netinkäytöstä, jonka jälkeen alkoi vilkas kyselyosuus. Mahdollisuus kysymysten esittämiseen vaikutti olevan tilaisuuden vetonaula, ja osa osallistujista olikin jo ennakkoon valmistautunut kysymyslistoilla ja tulostetuilla virheilmoituksilla.

”Työssäni olen huomannut, että kysyntää tällaisille tietoiskuille ja mahdollisuudelle esittää nopeita kysymyksiä on. Liikkeelläni käy paljon ihmisiä, usein vanhempaa väkeä, kysymässä pikkujuttuja tietotekniikasta. Jos jollain on kysymys esimerkiksi Windows 10:n päivityksiin liittyen, niin todennäköisesti sama asia askarruttaa useampaakin kuulijaa.” 

Muun muassa Windowsin eri versiot ja niiden päivitykset, verkkopankkiin ja verkkomaksamiseen liittyvät asiat, liitetiedostot ja mobiililaitteiden turvallisuus askarrutti monia. Lähes kaikilta löytyviä mobiililaitteita, älypuhelimia ja tabletteja, on perinteisesti pidetty tietokoneita turvallisempia, mutta tietoturvariskit ulottuvat yhä enemmän myös niihin.

”Kaikki tietokonemaailman hölmöydet ovat siirtymässä myös mobiililaitteisiin.” 

Miksi yrittäjä haluaa tarjota kuntalaisille asiantuntemustaan ja aikaansa tällaisessa tilaisuudessa? ”Tietysti yrittäjän näkökulmasta näkyvyys on positiivinen asia”, toteaa Tiitus. Kuitenkaan myyntityötä hän ei ole tekemässä – eikä sitä tasapuolisen kohtelun nimissä voitaisikaan sallia kaupungin tiloissa. Tiitus näkee verkon uhat todellisina ja tunnistaa työnsä kautta erityisesti digiosaamisen suhteen heikommassa asemassa oleviin kohdistuvia riskejä.

”Digirikollisuus ei ole enää mikään vitsi. Nykyään toiminta on ammattimaista ja rikollisilla on isot resurssit virusten ja haittaohjelmien tuotekehityksessä. Kun tietoyhteiskuntaa rakennetaan niin kovaa vauhtia, vanhempi väestö jää helposti väliinputoajaksi. Kun yhteiskunta edellyttää nykyaikaisten välineiden käyttöä, siihen liittyy mahdollisuuksia mutta myös riskejä.”

Tekninen puhe vieraannuttaa tavallista kuulijaa. Selkeä kieli ja IT-alan slangin välttäminen on tärkeää, muuten tavalliset ihmiset eivät ymmärrä asioita, joita heidän olisi tärkeä ymmärtää. ”Tulkataan teknistä asiaa kansan kielelle.”, Tiitus selventää. Tilaisuudesta saadun positiivisen asiakaspalautteen perusteella tilaisuus koettiin antoisaksi. Esitystä pidettiin selkeänä, ammattitaitoisena ja toiminnalle toivottiin jatkoa.

Seuraavat tietotekniikkaa ja tietoturvallisuutta käsittelevät tilaisuudet järjestetään Myyrmäen Vantaa-infossa (Paalutori 3) keskiviikkona 12.4. ja keskiviikkona 17.5. klo 12–13. 

Jutun kirjoitti  Lauri Ovaska, 6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hankkeesta. Hanke pyrkii tuomaan kumppaneita kaupungin asiakaspalvelun alustoille, niin verkkopalveluihin kuin kaupungin fyysisiin tiloihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s